Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι εργασίες στο κεφάλι που ποτέ δεν σταμάτησαν.

Επειδή σαν Μεγανησιώτες έχουμε υπομονή και περιμένουμε απαντήσεις , επειδή θέλουμε να φρεσκάρουμε την μνήμη του κόσμου για τις τελευταίες αποφάσεις του Δ.Σ  προ εκλογών, και επειδή θέλουμε να ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία για το τι πραγματικά συμβαίνει στο νησί μας σας παραθέτουμε τις παρακάτω χθεσινές  φωτογραφίες. Πάνω σε αυτή τη λογική τις δημοσιεύουμε και  δείχνουν  ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και παράλληλα σας επισυνάπτουμε  την απόφαση του Δ.Σ -αλλά και της αντιπολίτευσης που δεν παίρνει θέση και σιωπά χαρακτηριστικά  -της  06/09/2010 σχετικά με την παύση εργασιών στο κεφάλι. Τα σχόλια και οι κρίσεις δικές σας .






ΑΠΟΦΑΣΗ


Στο Μεγανήσι σήμερα την 6η  Σεπτεμβρίου  ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 του έτους 2010, το  Δημοτικό Συμβούλιο Μεγανησίου, συνήλθε σε Συνεδρίαση στη Δημοτικό Σχολείο Μεγανησίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των Άρθρων 95 και 100 του ΔΚΚ (Ν.3463/06) και ύστερα από την υπ. αρ. 3171-02/09/10(ΑΠ) έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του, που δημοσιεύτηκε στον ειδικό  χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε με αποδεικτικό σε καθένα από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΑΠΟΝΤΕΣ



Μάντζαρης Παναγιώτης του Ανδρέα
Δάγλας Φίλιππος του Βασιλείου
Αργύρη Αναστασία του Αντωνίου
Πάλμος Ευστάθιος του Στεφάνου
Πολίτη Βησσαρία του Κωνσταντίνου
Κονιδάρη Μερώπη του Θωμά

Κονιδάρης Άλκιμος του Νικολάου

Καββαδάς Ευστάθιος του Παναγιώτη
Βρεττός Κωνσταντίνος του Ιωάννη
 

Κονιδάρης Παναγιώτης του Δημητρίου

 

Καββαδάς Ζώης του Δημητρίου

Σολδάτος Βασίλειος του Φιλίππου

Φερεντίνος Θωμάς του Παναγιώτη

 


 

 





Η Πρόσκληση δόθηκε στον  Δήμαρχο κ. Ζαβιτσάνο Ευστάθιο του Γεωργίου που ήταν παρών.
Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε  και ο Ειδικός Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου  κος Μάντζαρης Πάνος του Πέτρου   για την τήρηση των πρακτικών αυτής.
Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκαν:Oι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων των οικισμών Κατωμερίου    Σπαρτοχωρίου και Βαθέος κκ:  Δάγλας Ελευθέριος του Νικολάου , Πολίτης Γεράσιμος του Ευαγγέλου και Πάλμος Χρήστος.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου   κα Πολίτη Βησσαρία του Κων/νου   κήρυξε την έναρξη  της Συνεδρίασης.
……………………………………ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ…………………………………………………………
·         Ενημέρωση Δημάρχου –απαντήσεις σε ερωτήματα.
·         Ο δ.σ Καββαδάς Ζώης του Δημητρίου, αποχώρησε  μετά την έναρξη της Συνεδρίασης.


ΘΕΜΑ 10ο  Διάνοιξη δρόμου στο «πόδι» Μεγανησίου ( Κεφάλι )
( εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος )

      Εισηγούμενος το θέμα, ο κύριος Δήμαρχος είπε:

       Κύριοι σύμβουλοι,
Με την αρ 90/14-07-08 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε σε αίτημα των νέων μεγαλοϊδιοκτητών της περιοχής στο «πόδι» του Μεγανησιού για την κατασκευή δρόμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεκτίμησε τα πιθανά οφέλη από την επενδυτική δραστηριότητα στη περιοχή αλλά και το διαχρονικό αίτημα των άλλων ιδιοκτητών, οι οποίοι διατηρούσαν τις εκτάσεις τους και υπήρχε γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο έθεσε και όρους και προϋποθέσεις.
Στην απόφαση μας αυτή αποδεχτήκαμε την υποβληθείσα μελέτη, που είχε συνταχθεί από τον κο Χολέβα, εκφράζοντας κυρίως την βούληση μας για την κατασκευή του δρόμου, χωρίς καμία αναφορά σε προϋπάρχον μονοπάτι, αφού άφηνε  ανοιχτά αρκετά θέματα, όπως των παραχωρήσεων και κυρίως  το θέμα της προσβασιμότητας και στις άλλες ιδιοκτησίες.  Γι’ αυτό και για τη συγκεκριμένη μελέτη που ήρθε για συζήτηση δεν τηρήθηκε η νόμιμη και τυπική διαδικασία της προηγούμενης έγκρισης της από την ΤΥΔΚ Λευκάδας.
Στο μετέπειτα χρονικό διάστημα, υπήρξαν αρκετές συζητήσεις και διαβουλεύσεις των ιδιοκτητών για την ακριβή διέλευση του δρόμου, αφού η προτεινόμενη χάραξη δεν έδινε προσβασιμότητα – τους απέκλειε-  στους άλλους ιδιοκτήτες.
Ένα χρόνο περίπου μετά, το φθινόπωρο του 2009 και αφού είχε επέλθει συμφωνία όλων των ιδιοκτητών με την χάραξη του δρόμου, όταν θέσαμε ζήτημα παραχωρήσεων, ενημερωθήκαμε για την έκδοση  του ΦΕΚ  αρ. Φύλλου 178/28-4-2009, όπου με απόφαση Νομάρχη αναγνωρίζεται ως κοινόχρηστη αγροτική οδός προϋφιστάμενη του 1923, η τελική συμφωνηθείσα χάραξη. Το παραπάνω έγινε χωρίς καμία πρωτοβουλία του Δήμου, γι’ αυτό και δεν  υπάρχει στο σκεπτικό της απόφασης καμία αναφορά σε οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ επί της ουσίας δεν γνωμοδότησε για την ταύτιση ή όχι της προτεινόμενης χάραξης με το προϋπάρχον παλιό μονοπάτι, αφού αυτό ούτε του ζητήθηκε ούτε και μπορούσε να έχει σαφή εικόνα λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Αποδεχτήκαμε την απόφαση, αφού η προτεινόμενη χάραξη έβρισκε σύμφωνους όλους τους ιδιοκτήτες. Αυτό μας οδήγησε να παραβλέψουμε τις αποκλίσεις από το υπάρχον μονοπάτι, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ασαφές με διιστάμενες απόψεις και σε άλλες η ακριβής τήρηση του, δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα.
Στη συνέχεια αναθέσαμε μελέτη οδοποιίας για την «διάνοιξη δασικής οδού Γ΄ κατηγορίας επί υπάρχοντος μονοπατιού» στον κύριο Σούνδια και τη σύνταξη της  περιβαλλοντικής μελέτης. Φορέας του έργου ορίζεται ο Δήμος Μεγανησίου.
Στο έργο είχαμε την υποχρέωση επίβλεψης των περιβαλλοντικών όρων. Στην πορεία εκτέλεσης του έργου, παρόλες τις παρεμβάσεις μας, ο εργολάβος προφανώς με την κάλυψη της εταιρείας, συνεχώς απαξίωνε τις υποδείξεις μας. Οδηγηθήκαμε έτσι σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες, παραβιάζοντας ουσιαστικά η εταιρεία τους περιβαλλοντικούς όρους. Κύρια αιτία η ανεξέλεγκτη χρήση εκρηκτικών και η ρίψη μπαζών στη θάλασσα. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο διανοίγεται σήμερα ο δρόμος, σε συνδυασμό με την μορφολογία του εδάφους στις θέσεις «Τούρλος», «Κακιά σκάλα», που έχει φθάσει,  προοιωνίζει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα.
   Η συσσώρευση όλων αυτών των προβλημάτων, που συνδυάζεται με τις ενστάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και των θεμάτων ΝΑΤΟΥΡΑ, μας οδήγησε με το αρ.2670/13-07-2010 έγγραφο μας να απαιτήσουμε την παύση κάθε εργασίας προκειμένου:
  1.  Να απαντηθούν και να λυθούν τα ζητήματα σχετικά με την NATURA 2000.
  2. Να υποβληθεί σχέδιο με τις ανάλογες δεσμεύσεις από την εταιρία που έχει την ευθύνη των εργασιών για αποκατάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
  3.  Να μας υποβληθεί σχέδιο, που θα επανεξετάζει τη διαμόρφωση του μονοπατιού στην περιοχή ¨Τούρλος¨ και ¨Κακιά Σκάλα¨, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους.

                 Η εταιρεία GAMX Α.Ε και ο κος Μουρκογιάννης Αλέξανδρος που φέρονται ως ιδιοκτήτες, με επιστολή τους, όχι απλά δεν μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα επίβλεψης ως φορέα του έργου αλλά μας αποδίδουν και ευθύνες για τις παρεμβάσεις μας. Παράλληλα προσπαθούν να ισοσκελίσουν τα προβλήματα με την προβολή ενός υποτιθέμενου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο συνεχώς επικαλούνται αλλά παρά τις παραινέσεις μας, ποτέ δεν παρουσίασαν εδώ και δύο χρόνια. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν πραγματικά υπήρχε κάποιο επενδυτικό σχέδιο με μαρινικά και λοιπές υποδομές, θα έπρεπε ήδη να είχαν κατατεθεί τα σχέδια και να είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και η συζήτηση με το Δήμο για τα δίκτυα και άλλα πολλά.   Αυτό μας οδηγεί στη σκέψη, ότι η εταιρεία νοιάζεται απλά και μόνο για το δρόμο.
                 Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι, μας ενδιαφέρει και είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε κάθε επενδυτική δραστηριότητα στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης του Νησιού μας. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε σε κανέναν να λειτουργήσει ως «δούρειος ίππος» για την υποβάθμιση του Νησιού μας.

Και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού άκουσε την εισήγηση , τους δημοτικούς συμβούλους που πήραν το λόγο , είδε και τα σχετικά έγγραφα αποφασίζει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ με ψήφους επτά (7) υπέρ και ένα (1) κατά τα εξής :

Α. Να σταματήσει κάθε εργασία συνέχισης του δρόμου, προκειμένου να συμμορφωθεί η εταιρεία με το αρ. 2670/13-07-2010 έγγραφο Δημάρχου. 
Β. Η εταιρεία GAMX και ο κος Μουρκογιάννης Αλέξανδρος να μας καταθέσουν το γενικό σχέδιο της επένδυσης, με βάση το οποίο θα συνταχθεί συνολική περιβαλλοντική μελέτη.
Κατά της απόφασης ψήφισε ο δ.σ. Σολδάτος Βασίλειος που διαφώνησε με το σταμάτημα των εργασιών.


Η απόφαση έλαβε Αύξοντα Αριθμό: 105

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Τα Μέλη
Πολίτη Βησσαρία                                                                 Όλα τα παρόντα                 
                                                                                      Ακριβές Απόσπασμα

                                                                       Μεγανήσι …………………

                                                                        Ο  Γραμματέας

                                          
                                                                                              Μάντζαρης Πάνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου