Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η Κ.Ε.Π.Μ.

Το νησί μας φαντάζει ένας τόπος μαγευτικός στα μάτια οποιουδήποτε είτε είναι ντόπιος είτε είναι επισκέπτης , εάν το επισκέπτεται συχνά ή όχι , εάν έρχεται από κάποια μακρινή ήπειρο ή και ακόμα από την γειτονική Λευκάδα. Έχω ακούσει από πολλούς ότι το νησί μας έχει γίνει ένα μικρό πριγκιπάτο . Η πραγματικότητα  είναι όμως αυτή;
Μία ομάδα  ανθρώπων  με διαφορετικές καταβολές μαζεύτηκε εδώ   και αρκετό καιρό με σκοπό να δώσει ώθηση  και νέες προτάσεις σε ορισμένες δραστηριότητες και πολιτικές  του νησιού που τα τελευταία χρόνια μάλλον μας οδηγούν στην κατεύθυνση της απομόνωσης παρά της ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι σε αυτή την προοπτική  πρέπει να αντιδράσουμε και να υψώσουμε την φωνή μας προς κάθε αποδέκτη.
Η κίνηση ενεργών πολιτών Μεγανησίου αποτελείται από άτομα που έχουν ως σκοπό να συνεισφέρουν εθελοντικά στα κοινά , στην καθημερινότητα , στον πολιτισμό, και γενικά σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα του νησιού μας. Ο καθένας μας από την πλευρά του , τις γνώσεις του τις εμπειρίες του θέλει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που έχει να αντιμετωπίσει το νησί με την υπαγωγή του σε Καλλικρατικό    δήμο.
Πιστεύουμε ότι το Μεγανήσι πρέπει να παραμείνει αυτοτελής δήμος. Αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια ούτε με λόγια . Απαιτείται η οργάνωση υπηρεσιών του δήμου σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεται την βοήθεια όλων μας. Οι πράξεις μας και οι κινήσεις μας θα οδεύουν πάντα σε αυτό τον στόχο, δηλαδή  στην αυτόνομη παρουσία του Μεγανησίου σαν ξεχωριστό κομμάτι μέσα στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων. Εξάλλου οι  διαδικασίες του Καλλικράτη ωθούν στην δημιουργία ομάδων που θα προχωρούν τα οργανωτικά και θεσμικά ζητήματα του κάθε δήμου και θα έχουν σημαντικό ρόλο στην λήψη των αποφάσεων. Θέλουμε την βοήθεια και τις προτάσεις από οποιονδήποτε αισθάνεται ενεργός Μεγανησιώτης .
 Στόχος μας είναι ή προώθηση καινοτόμων και δημιουργικών προτάσεων  που θα δώσουν πραγματική ώθηση ανάπτυξης στο νησί μας. Η αγάπη μας για το Μεγανήσι είναι ανιδιοτελής και στηρίζεται στην δημιουργία ενός οράματος για την μετάβαση του εάν είναι δυνατόν σε πρότυπο νησί  . Μακριά από στενές κομματικές αντιλήψεις και πρακτικές θέλουμε να δουλέψουμε για  να προσφέρουμε μια θετική παραγωγή επικοδομητικών προτάσεων. Πιστεύουμε ότι  μέσα από   δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και προώθησης προτάσεων μπορούμε να κατευθύνουμε τις εξελίξεις στο νησί μας εκεί που πρέπει.
Η κίνηση  πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις δεν μπορεί να κατευθυνθεί , χειραγωγηθεί ή να χαρακτηριστεί από τις απόψεις ή την δράση του ενός. Δεν μπορεί ο ένας να κατευθύνει την ομάδα . Όλοι θα εντάσσονται στις αποφάσεις του συνόλου αλλά και θα  ενεργούν ο καθένας αυτόνομα με τις πράξεις του με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της κίνησης. Στόχος  μας είναι μια δημοκρατική λήψη αποφάσεων που θα έχουν σαν σύμμαχο την πλειοψηφία των μελών της κίνησης αυτής. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα σε απόλυτο βαθμό. Είμαστε εδώ σήμερα γιατί οι απόψεις μας και οι ανησυχίες μας  πιο πολύ ταυτίζονται προς  την ίδια κατεύθυνση παρά σε αντίθετους δρόμους. Πιστεύουμε ότι η φωνή του ενός είναι δυνατότερη εάν ενωθεί με άλλες φωνές που θα διεκδικήσουν και θα παλέψουν τα ίδια πράγματα.
Όλοι το καλοκαίρι ή το Πάσχα όταν είμαστε στο Μεγανήσι σχολιάζουμε καταστάσεις που μας στεναχωρούν οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερες από αυτές που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας . Τις πιο πολλές φορές  όταν γυρίζουμε στον τόπο διαμονής οι παρατηρήσεις ξεχνιούνται μέσα στην σκοτούρα της πόλης και την έλλειψη επικοινωνίας με άτομα που θα μας θέσουν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για τα προβλήματα που χρονίζουν.
Δεν είμαστε παντογνώστες , δεν έχουμε άποψη για όλα τα θέματα , δεν πιστεύουμε ότι όλα λύνονται δια μαγείας. Για το λόγο αυτό είμαστε όλοι εδώ σήμερα να συγκροτήσουμε  για ενεργή κίνηση πολιτών που θα παρεμβαίνει και θα δρα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του χαρακτήρα του νησιού και θα επικροτεί τα καλώς κείμενα.
 Την ανάπτυξη στο νησί ο καθένας μας την ονειρεύεται διαφορετικά μέσα από τις δικές του εμπειρίες και πιστεύω. Σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία για συζήτηση για να δούμε όλες τις συνιστώσες της ανάπτυξης που μας χωρίζουν αλλά και μας ενώνουν. Κανένας από εμάς δεν έχει  ανακατευθεί μέχρι σήμερα επαγγελματικά  στην πολιτική ζωή του νησιού. Όλοι έχουμε τις απόψεις μας για ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί . Πιστεύουμε ότι η παραγωγή πολιτικής  στις αποφάσεις του τόπου μας δεν θα πρέπει να βασίζονται στο εκάστοτε πολιτικό χρίσμα που  παραπέμπει σε βασιλευόμενη δημαρχεία. Σαν κίνηση δεν έχουμε να χάσουμε κεκτημένα δικαιώματα. Δεν είμαστε μέρος ενός πολιτικού συστήματος συναλλαγής. Το αντίθετο, επιδιώκουμε να τηρούνται κανόνες , διαδικασίες , και πρακτικές που θα έχουν ως στόχο την δημιουργία εθελοντισμού και συσπείρωσης    όλων των υγιών σκεπτόμενων πολιτών . Δεν κρατάμε το μαγικό ραβδί , θέλουμε την βοήθεια και τις δυνάμεις όλων όσων έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς.
Οι υπάρχουσες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις είναι σίγουρα δύσκολες για όλους μας . Για το νησί μας είναι εξίσου . Η κίνηση αυτή έχει προτεραιότητα την παραγωγή έργου . Το μέγεθος και η ποιότητα του  έργου αυτού σε βάθος χρόνου θα είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας  για τις προθέσεις μας. Τα ζητήματα του νησιού πρέπει να ιεραρχηθούν και να προταθούν λύσεις ή κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση τους. Δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους , έχουμε μία άποψη για  ορισμένα φλέγονατα ζητήματα . Θέλουμε την στήριξη και τις προτάσεις όλων . Δεν είμαστε ουτοπιστές και  έχουμε επίγνωση των     δυσκολιών   που θα αντιμετωπίσουμε. Οι προθέσεις μας είναι αγνές χωρίς ίχνος προσωπικού συμφέροντος και προβολής . Άλλωστε στις μέρες μας ο εθελοντισμός έχει γίνει σπάνιος.
Έχοντας μια συνέπεια λόγου και πράξεων μπορούμε να οδηγήσουμε τα ζητήματα σε μία ορθή προσέγγιση.  Μία δυνατή φωνή από πολλούς μπορεί να ακουστεί με μεγαλύτερη ευκολία και να επηρεάσει καταστάσεις και αδιέξοδες πολιτικές. Ο καιρός είναι κατάλληλος για μία τέτοια κίνηση. Θέλουμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για το νησί , και να μοιράσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει.
Δεν πιστεύουμε   σε μία στείρα και μη εποικοδομητική κριτική θεσμών και προσώπων. Είμαστε με θετική αύρα σκέψης . Τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι αρκετά και θα αναλυθούν  στη πορεία της συζήτησης . Σε αρκετά από αυτά απαιτούνται άμεσες προτάσεις και λύσεις . Μια δυναμική και ενεργή κίνηση μπορεί να πετύχει αρκετά πράγματα.
Η συσπείρωση γύρω από το νησί  μας έχει κάνει νοσταλγούς. Νοσταλγούς καταστάσεων που ταυτίζονται με τα δικά μας όνειρα για το Μεγανήσι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς έλεγχο όποιον δεν έχει πρόγραμμα ή ευρείς ορίζοντες .
Η κίνηση αυτή είναι γεγονός ότι θα στεναχωρήσει αρκετούς που έχουν συνηθίσει στην λήψη αποφάσεων χωρίς το παραμικρό έλεγχο και κριτική . Σκοπός μας είναι να μην αιφνιδιαστούμε από αποφάσεις που δεν θα μπορούν να ανατραπούν ή θα τις κατανοήσουμε όταν θα είναι πλέον πολύ αργά .  Εμείς  θα είμαστε από την μεριά που τόσο έχει λείψει από τον τόπο μας . Θα είμαστε απέναντι  σε όποιον προσφέρει και προτείνει φρούδες ελπίδες  επίλυσης των καίριων ζητημάτων . Επιπροσθέτως   θα πρέπει να θεωρούμαστε ως    σύμμαχοι σε προσπάθειες  που θα ταυτίζονται  με τις ελπίδες για ανάπτυξη όλων των Μεγανησιωτών  και ειδικότερα μαζί με αυτούς  που δεν αντιμετωπίζουν την επίλυση των θεμάτων κάτω από στείρα κομματική αντιπαράθεση  , ιδιοτέλεια και προσωπική συναλλαγή, υποταγή στους τοπικούς φεουδάρχες , και τέλος πολιτική συγγενιολατρεία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου