Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ιδρυτικό κείμενο Κ.Ε.Π.Μ.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Ως  Μεγανησιώτες ενδιαφερόμαστε για το νησί μας, αλλά προβληματιζόμαστε για το παρόν και το μέλλον του. Η μέχρι σήμερα πορεία του δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

    Η έντονη τουριστική ανάπτυξη του νησιού τα τελευταία χρόνια βασίστηκε σε μια ανεξέλεγκτη και χωρίς σχέδιο οικοδομική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα της οποίας πλήγωσαν το νησί. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι πλέον ορατές. Η παράνομη διάνοιξη του δρόμου προς το Κεφάλι, τα κτίσματα (αυθαίρετα;) που ξεφύτρωσαν στις παραλίες Φανάρι και Ρόκα, τα τριώροφα στο Βαθύ (παράνομες άδειες;), τα ανοιχτα νταμάρια, η διάνοιξη δρόμων χωρίς μελέτη, η προβληματική μίσθωση  της μαρίνας στο Βαθύ και οι επιπτώσεις που επέφερε, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία, η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων συνθέτουν το μοντέλο «αειφόρου ανάπτυξης» που εφαρμόζεται στο Μεγανήσι.
          Όλο και περισσότεροι Μεγανησιώτες αντιλαμβάνονται ότι ο κάθε μικρός ή μεγάλος επενδυτής μπορεί να εφαρμόζει δική του πολιτική, ερμηνεύοντας το νόμο κατά το δοκούν, χωρίς την παραμικρή αντίσταση και έλεγχο από τους αρμόδιους θεματοφύλακες της Πολιτείας και με την ανοχή της Δημοτικής αρχής.
          Η ανησυχία μας μεγαλώνει με την αλλαγή που φέρνει ο Καλλικράτης, που μπορεί στα χαρτιά να προβάλλεται σαν το αποτελεσματικό φάρμακο βελτίωσης των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά το ερώτημα είναι με τι πόρους θα γίνει αυτό, με τι προσωπικό θα στελεχωθεί ο νέος Δήμος και με τι φωνή θα προβάλλει διεκδικήσεις, όταν του αφαιρέθηκε η δυνατότητα παρουσίας και ψήφου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

   Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια κίνηση ενεργών πολιτών με ενδιαφέρον για το Μεγανήσι, η οποία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Μεγανησιώτικη κοινωνία για τα τεκταινόμενα, θα επικροτεί τα καλώς κείμενα και κάθε δημιουργική πρωτοβουλία και θα καταγράφει και θα ελέγχει τα κακώς κείμενα. Μ’ ένα λόγο, θα παρεμβαίνει σ’ όλα τα γεγονότα που αφορούν το νησί, όχι μόνο για να επικροτεί και να ελέγχει, αλλά και για να διατυπώνει δημιουργικές προτάσεις.

   Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η βελτίωση της διαβίωσης στο Μεγανήσι, αυτό που λέμε “καθημερινότητα” και αφορά τους μόνιμους και περιστασιακούς κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Η βελτίωση προϋποθέτει υποδομές οι οποίες στο Μεγανήσι είναι ατελείς ή ανύπαρκτες. Και όταν λέμε υποδομές, μιλάμε για ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα προδιαγράψει και προγραμματίσει τους στόχους και τα εργαλεία ανάπτυξης του νησιού, μιλάμε για έργα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του, μιλάμε για τις κοινωνικές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, προστασία και αίσθηση ασφάλειας.
       Πάνω απ’ όλα, η βελτίωση της καθημερινότητας θα πραγματοποιηθεί μέσα από μια ανάπτυξη που δεν θα  είναι ανεξέλεγκτη αλλά ήπια,  θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική (αρχιτεκτονική κ.λπ.) φυσιογνωμία του νησιού και θα εγγυάται την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Μόνο μια τέτοιου είδους ανάπτυξη μπορεί να αποβεί πραγματικά προς το συμφέρον (και οικονομικό) όλης της μεγανησιώτικης κοινωνίας.
   Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε επίσης στη βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών  του νησιού που έχει πλούσιο παρελθόν , αποτελεί στοιχείο ενισχυτικό της κοινωνικής συνοχής και δίνει διέξοδο στη νεολαία.

   Όλα αυτά προϋποθέτουν μια Δημοτική αρχή με όραμα, με πρόγραμμα, με διαχειριστική ικανότητα, με αποφασιστικότητα, έτοιμη ακόμα και για ρήξεις με ,ότι αναχρονιστικό ή άνομο εμπόδιο παρουσιαστεί.

   Το Μεγανήσι είναι πλούσιο σε ανθρώπινο δυναμικό, που διακρίνεται στα πεδία της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και του μόχθου, που μπορεί να είναι διεσπαρμένο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου κρατάει όμως ισχυρούς δεσμούς με το νησί. Αυτό το δυναμικό είναι πρόθυμο να συμβάλει ανιδιοτελώς στην λύση των προβλημάτων του Μεγανησίου, αρκεί να βρει χώρο και ευκαιρία για δράση.
   Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους τους Μεγανησιώτες και τους καλούμε να παραμερίσουν το διαχωρισμό σε «Σπαρτοχωρίτες», «Κατωμερίτες», και «Βαθυσάνους», σε «ντόπιους» και «πρωτεουσιάνους», επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα του Μεγανησίου πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και οι δράσεις πρέπει να είναι συλλογικές.
   Απευθυνόμαστε στη νέα Δημοτική αρχή αλλά και την αντιπολίτευση και τείνουμε χέρι βοηθείας σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια που θα υπηρετεί την Μεγανησιώτικη κοινωνία με βάση αρχές κι αξίες. Περιμένουμε τα δείγματα γραφής και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής αρχής, για να τοποθετηθούμε, να προτείνουμε αλλά και να ελέγξουμε.
   Διατηρούμε σε κάθε περίπτωση την αυτοτέλεια μας και το δικαίωμα κριτικής και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε ιδιοτελή ενέργεια ή συμφέρον, από οπουδήποτε προέρχεται, που θα έχει σκοπό το ατομικό όφελος εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

   Καλούμε όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια να συστρατευθούν και να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να συμβάλουμε στη λύση των προβλημάτων του νησιού με τις γνώσεις και την εμπειρία μας, με τρόπο ανιδιοτελή και σε εθελοντική βάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου